Sposób przygotowania:
Pyzy z mięsem, marchewką i cukiniąETAP 1:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Zmielić w maszynce do mięsa. Podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko, wsypać soli do smaku i zagnieść ciasto.
Mięso zmielić razem z marchewką. Cukinię zetrzeć na tarce i przesmażyć na minimalnej ilości oleju. Dodać do mięsa. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do mięsa. Farsz przyprawić solą pieprzem i majerankiem i wymieszać.
Odrywać kawałki ciasta, spłaszczyć i nakładać łyżeczkę farszu. Sklejać brzegi i formować kulki.
Gotować pyzy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia. Podawać np ze skwarkami i cebulką.