Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 624]

Spaghetti z krewetkami w sosie serowo-winnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejna modyfikacja mojego ulubionego dania - tym razem danie nie jest fit, jest za to kremowe i rozpływające się w ustach.

Spaghetti z krewetkami w sosie serowo-winnym

Składniki:

Spaghetti z krewetkami w sosie serowo-winnym

 

  • 250 g krewetek koktajlowych
  • makaron spaghetti - wg uznania, u mnie pół paczki
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 serki topione- trókąciki śmietankowe
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti z krewetkami w sosie serowo-winnym
Krewetki koktajlowe rozmrażamy.

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy drobno. Natkę pietruszki myjemy i siekamy.

Pomidorki kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek oraz krewetki, smażymy ok. 3 minut. Dodajemy sól, pieprz, chili oraz wino, podgrzewamy, aż sos się trochę zredukuje. Następnie dodajemy serki i podgrzewamy, mieszając, aż serki się roztopią.

Na koniec dodajemy pomidorki i natkę pietruszki, podgrzewamy razem 2 minuty. Sos doprawiamy do smaku.

W międzyczasie gotujemy makaron. Odcedzony makaron łączymy z sosem. 

Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem.