Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Krewetkowa Tempura Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moje fascynacje kuchnią japońska są ogólnie znane.

Krewetkowa Tempura Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krewetkowa Tempura Buni

 

  • 6 krewetek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki lodowatej wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu
  • sok z 1/4 cytryny
  • szczypta papryki mielonej
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • szczypta białego mielonego pieprzu
  • sos chili słodko-kwaśny

 

Sposób przygotowania:

Krewetkowa Tempura Buni
Rozmrożone i oczyszczone krewetki - osuszyć . Skropić sokiem z cytryny , łyżka oleju .Posypać szczyptą pieprzu , mielonej papryki , brązowego cukru. Marynować ok. 30 minut. Dobrze osuszyć. Rozgrzać w garnuszku olej do głębokiego smażenia. Przygotować ciasto na Tempurę z mąki , lodowatej wody i szczypty soli - nie musi być idealnie wymieszane . Krewetki maczać w cieście i wrzucać na wrzący olej. Smażyć obracając na druga stronę po 2-3 minuty z każdej strony. Wyjąć - odsączyć z nadmiaru oleju. Podawać z sosem do maczania - może być Teryiaki, sojowy lub tak jak ja słodko-kwaśny ( taki jak do sajgonek- kupny).
Krewetkowa Tempura Buni
Krewetki w marynacie -nabierają ostrości
Krewetkowa Tempura Buni
Osuszyc dokładnie krewetki po wyjęciu z marynaty
Krewetkowa Tempura Buni
Przygotwać ciasto na Tempurę i maczać w nim krewetki
Krewetkowa Tempura Buni
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron

Tagi:

sosy krewetki