kvailai

kvailai

Kucharz
[Przepisów: 5]

Krewetkowe Jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajka z krewetkami to łatwa i bardzo dobra przekąska

Krewetkowe Jajka

Składniki:

Krewetkowe Jajka

 

  • 100 g krewetkek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 200ml mleka
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 starej gałki muszkatałowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 6 jajek
  • 2 łyżki octu
  • 4 kromek chelba tostowego

Sposób przygotowania:

Krewetkowe Jajka
Krewetki rozmrozić, obgotować we wrzątku.
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i ubijać na patelni ( moja mama robiła miotełką, ale łatwiej jest trzepaczką) aż zgęstnieje. Jeśli zrobią sie grudki przetrzeć przez sito.
Dodać curry, śmietane gałkę muszkatołową i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krewetki odcedzic, pokroic w małe kawałki dodać sosu. Odstawic w ciepłe miejsce i od czasu do czasu mieszać

W szerokim płaskim naczyciu zagotować wode z octem wbij jajka tuż nas powierzchnią garnka ( woda powinna sie powoli gotować) łyżką nadać jajku podłóżny kształt. Gotować 2-3 min dopóki białko sie nie zetnie, ukrywając w środku płynne zółtko. Wyjmować baardzo ostrożnie łyżką cedzakową. Upiec tosty. Na każdym ułożyć jajko i zalać sosem z krewetkami. Natychmiast podawać

Tagi:

jajko jajka