Sposób przygotowania:
Krewetkowe Jajka
Krewetki rozmrozić, obgotować we wrzątku.
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i ubijać na patelni ( moja mama robiła miotełką, ale łatwiej jest trzepaczką) aż zgęstnieje. Jeśli zrobią sie grudki przetrzeć przez sito.
Dodać curry, śmietane gałkę muszkatołową i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krewetki odcedzic, pokroic w małe kawałki dodać sosu. Odstawic w ciepłe miejsce i od czasu do czasu mieszać
W szerokim płaskim naczyciu zagotować wode z octem wbij jajka tuż nas powierzchnią garnka ( woda powinna sie powoli gotować) łyżką nadać jajku podłóżny kształt. Gotować 2-3 min dopóki białko sie nie zetnie, ukrywając w środku płynne zółtko. Wyjmować baardzo ostrożnie łyżką cedzakową. Upiec tosty. Na każdym ułożyć jajko i zalać sosem z krewetkami. Natychmiast podawać
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i ubijać na patelni ( moja mama robiła miotełką, ale łatwiej jest trzepaczką) aż zgęstnieje. Jeśli zrobią sie grudki przetrzeć przez sito.
Dodać curry, śmietane gałkę muszkatołową i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krewetki odcedzic, pokroic w małe kawałki dodać sosu. Odstawic w ciepłe miejsce i od czasu do czasu mieszać
W szerokim płaskim naczyciu zagotować wode z octem wbij jajka tuż nas powierzchnią garnka ( woda powinna sie powoli gotować) łyżką nadać jajku podłóżny kształt. Gotować 2-3 min dopóki białko sie nie zetnie, ukrywając w środku płynne zółtko. Wyjmować baardzo ostrożnie łyżką cedzakową. Upiec tosty. Na każdym ułożyć jajko i zalać sosem z krewetkami. Natychmiast podawać