Sposób przygotowania:
Krewetkowe jajka na twardo
Jajka przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć i drobno posiekać żółtka. Za masła i mąki sporządzić zasmażkę, dolać bulion, energicznie wymieszać. Dorzucić posiekane krewetki, koperek i rozgnieciony ząbek czosnku, całość wymieszać. Tak powstały gęsty sos krewetkowy wlać do środka białek, ułożyć wbrytfance i całość zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp 190 st. Gorącą potrawę posypać przed podaniem przygotowanymi wcześniej żółtkami jajek.
Gość
holesterolo
"włuz jajka do garka no i niech piec minut sie goduje az woda bedzie wzaca"-jak to jajka maja sie gotowac w oczekiwaniu az woda zacznie wrzec?? to jakas bzdura !!
Jajka wklada sie do wrzacej dobrze osolonej wody mozna tez dodac troche octu(zmiekcza skorupke),w zaleznosci od wielkosci jajka od 5 do 7 min na miekko(bialko sciete zoltko nie),a na twardo 7 do 9 min.Czas odmierza sie nie tylko gotujac jajka na miekko ale tez i na twardo,zeby nie przegotowac jajek.Przegotowane jajko ma bardzo charekterystyczny ciemny kolor zewnetrznej strony zoltka.