Sposób przygotowania:
Krokieciki grulkowe
Ziemniaki wystudzone i utłuczone , dzielimy jak przy robieniu klusek śląskich na cztery części , wyjmujemy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąki ziemniaczanej , w sytuacji awaryjnej zwykła mąka też się sprawdza ,dodajemy jako i wyrabiamy, dodajemy również przyprawy , przede wszystkim pieprzu nie żałuje. Boczek kroje w paski , przypiekam , tak żeby był lekko zarumieniony i pachnący. Z ciasta formuje prostokąty nadziewam kawałkami boczku lub kabanosów, ewentualnie może być parówka , ale już nie osiągnie się tego aromatu co przy boczku i kabanosach. wkładam do roztrzepanego jajka , obtaczam w bułce i piekę na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Krokieciki podaję zazwyczaj z barszczem czerwonym , smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno