Sposób przygotowania:
Krokiety z dorsza
Rybę ugotować w wodzie, wystudzić, oddzielić od skóry i ości. Rozdrobnić widelcem lub zmielić. Ziemniaki ugotować, odcedzić, zmielić lub dokładnie ubić praską. Cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać wraz z posiekaną pietruszką do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać rybę, a następnie po kolei jajka, mieszając, aby masa była gładka, a wszystkie składniki równomiernie rozprowadzone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Z masy rybno-ziemniaczanej formować niewielkie kulki, smażyć, aż staną się złociste. Po zdjęciu z patelni osączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Najlepiej jeść je, dopóki są ciepłe, choć smakują również na zimno jako przekąska.