jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Krokiety ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

krokiety ziemniaczane to chrupiąca doskonałość

Krokiety ziemniaczane

Składniki:

Krokiety ziemniaczane

 

  • 70 dag ziemniaków ugotowanych, 1 łyżka masła, 2 żółtka, gałka muszkatałowa, sól
  • PANIERKA:
  • 3 łyżki mąki, 2 jajka, 3 łyżki tartej bułki, olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety ziemniaczane
Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, zagnieść z masłem i żółtkami.
Doprawić do smaku solą i gałką muszkatałwą. Z ciasta uformować wałek 2 cm grubości i pokroić go w 4 cm. kawałki.
Krokiety zanurzyć w mące, w rozmąconym jajku, na koniec w tartej bułce.
Smażyć w gorącym tłuszczu na złotobrązowy kolor.
Podawać z surówką.