Funia

Funia

Kucharz
[Przepisów: 2]

Królewicz "Funi"

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasto o piernikowym posmaku. Łatwe i szybkie do przygotowania.

Królewicz   "Funi"

Składniki:

Królewicz "Funi"

 

  • Ciasto:

 

  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg tłuszczu
  • 15 dkg cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżki kakao

 

  • Krem:

 

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • kostka masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kartoflanki
  • 2 łyżki mąki zwykłej

 

Sposób przygotowania:

Królewicz "Funi"
Składniki ciasta połączyć. Po upieczeniu przekroić. Ugotować budyń i utrzeć z masłem. Przełożyć ciasto 2x kremem, w środek można dać cienki biszkopt, wierzch polać polewą i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego:)