martyna1991

martyna1991

Kucharz
[Przepisów: 7]

Królewski jabłecznik z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super ciasto. Szybkie, proste i smaczne.

Królewski jabłecznik z bitą śmietaną

Składniki:

Królewski jabłecznik z bitą śmietaną

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA:
  • szklanka cukru
  • 1 kg jabłek
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • BITA ŚMIETANA:
  • pół litra kremówki
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Królewski jabłecznik z bitą śmietaną
Jaja zmiksuj z cukrem. Wlej 3 łyżki wody. dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj. Ciastem napełnij formę do pieczenia. piecz ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Ostudź. Jabłka obierz, pokrój w niedużą kostkę. W rondelku zagotuj pół litra wody z cukrem. Dodaj jabłka, wymieszaj, gotuj na małym ogniu 5 minut. Budynie rozprowadź w 3/4 szklanki wody. Dodaj do jabłek, mieszając ugotuj. Biszkopt przekrój na pół. Spód posmaruj gorącymi jabłkami, Przykryj drugim biszkoptem. Ostudź. Śmietanę ubij z cukrem. Posmaruj ciasto.