oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Królik duszony w mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać z fasolą gotowaną z masłem, ze smażonymi ziemniakami oraz sałatą.

Królik duszony w mleku

Składniki:

Królik duszony w mleku

 

  • 80 dag królika
  • 2 dag tłuszczu
  • 3/4 szklanki mleka lub śmietanki
  • 10 dag słoniny
  • 15 dag cebuli
  • 3 dag mąki
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

Królik duszony w mleku
Mięso umyć, oczyścić z błon, podzielić na kawałki porcjowe, oprószyć mąką, posypać solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do głębokiego rondla, na dnie którego układamy plastry słoniny i pokrajaną w plasterki cebulę, dodać pieprz ziarnisty i listki laurowe. Zalać wrzącym mlekiem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek, obłożyć duszoną cebulą, posypać drobno pokrajaną nacią.

Tagi:

mięso danie