Sposób przygotowania:
Królik pieczony z warzywami
Przygotowujemy marynatę - do naczynia żaroodpornego wlewamy nieco oleju, dodajemy 2 łyżki majeranku, 0,5 łyzeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę soli, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 listki laurowe i wciskamy obrane ząbki czosnku - mieszamy. Mięso z królika porcjujemy i dokładnie obtaczamy w marynacie - odstawiamy na 24h do lodówki. Bezpośrednie porze pieczeniem w 0,5 litrze ciepłej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i wlewamy do królika z marynatą - pieczemy 1 godzinę (dzięki bulionowi mięso się nie spiecze i nie będzie suche). Obrane marchewki ścieramy na grubych oczkach, por kroimy w półplasterki - dodajemy do mięsa i pieczemy jeszcze 30 minut. Mięso królicze podajemy do obiadu razem z surówką i ziemniakami, które polewamy warzywami spod pieczonego mięsa.
Kati9191