jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Królik w sosie czekoladowym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To pyszne mięso w sosie z czekoladową nutą możesz przygotować na niedzielny obiad lub na świąteczną kolację.

Królik w sosie czekoladowym. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Królik w sosie czekoladowym.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królik w sosie czekoladowym.
Królika dzielimy na porcje, czyścimy z błon , osuszamy po czym przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę. Po krótkim przesmażeniu podlewamy mięso winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dusimy królika do miekkości podlewając bulionem, dodając pod koniec duszenia pokrojone marchewki . Wyjmujemy mięso na rozgrzany półmisek. Sos przelewamy przez sito, zagęszczamy mąką w razie potrzeby. Dodajemy czekoladę mieszając energicznie do całkowitego rozpuszczenia kosteczek. Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
Królik w sosie czekoladowym.
Królika dusimy wraz z cebulą i marchewką do miękkości.
Królik w sosie czekoladowym.
Warzywa z wody , które podajemy jako dodatki do królika.
Królik w sosie czekoladowym.
Sos przelewamy do sosjerki , dodajemy czekolade i mieszamy do rozpuszczenia.