SUPERPRZEPIS

Królik w sosie z rozmarynem

  • 4
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Królik w sosie z rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Delikatne mięso z królika w pysznym, aromatycznym sosie z dodatkiem świeżego rozmarynu. Podaję z ziemniakami i marynowanymi buraczkami.

Składniki:

Królik w sosie z rozmarynem

 

  • około kg królika (u mnie nogi i comber)
  • smalec
  • 2 pełne łyżki czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka cebulki granulowanej
  • 3 kulki ziela ang.
  • 2 listki laurowe
  • sól wg smaku
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 50 ml śmietany kremówki

 

Sposób przygotowania:

Królik w sosie z rozmarynem
Mięso z królika myje i osuszam, aby nie pryskało podczas smażenia.

W rondlu roztapiam smalec i opiekam porcje królika z każdej strony, następnie dodaję przyprawy i rozmaryn, podlewam gorącą wodą i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa.

Miękkie mięso wyciągam na talerz, nakrywam folia aby nie stygło , z sosu wyjmuję (łyżką cedzakową) przyprawy , następnie sos zagęszczam skrobią wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną kremówką .

Podałam z ziemniakami i marynowanymi burakami.
Królik w sosie z rozmarynem
W rondlu rozpuszczam smalec o opiekam porcje królika z każdej strony,
Królik w sosie z rozmarynem
następnie dodaję przyprawy i rozmaryn,
Królik w sosie z rozmarynem
podlewam gorącą wodą i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa.
Królik w sosie z rozmarynem
Miękkie mięso wyciągam na talerz, nakrywam folia aby nie stygło

Tagi:

danie mięso