motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Królik w wine z sokiem pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienite danie z królika

Królik w wine z sokiem pomarańczowym

Składniki:

Królik w wine z sokiem pomarańczowym

 

  • 1 kg królika
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 3 łyżki rozmarynu
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Królik w wine z sokiem pomarańczowym
Mięso z królika umyć i pokroić na kawałki. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę, wino, sok wymieszać z rozmarynem, czosnkiem i majerankiem. Wsypać sól i pieprz. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Wlać zalewę i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Od czasu do czasu potrząsnąć mięsem. Królika piec w temperturze 180 stopni, około 2 godzin. Królika można podawać z ziemniakami.

Tagi:

mięso danie