Sposób przygotowania:
Krówka
Ciasto (biszkopt):
W małej misce mieszamy: 4 żółtka, łyżeczkę octu i łyżeczkę proszku do pieczenia.
W osobnej misce ubijamy 4 białka z 3/4 szklanki cukru cukru.
Do ubitych białek dodajemy masę z małej miski i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy 3/4 szklanki mąki i mieszamy delikatnie.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto biszkoptowe i pieczemy w 170 stopniach do złotego koloru.
Masa budyniowa:
1,5 szklanki mleka gotujemy z 2 łyżkami cukru.
0,5 szklanki cukru mieszamy z 3 żółtkami i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Następnie wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż do momentu uzyskania gęstej masy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Zimną masę miksujemy z dodatkiem 200g miękkiego masła.
Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół. Na dolną część wykładamy połowę masy budyniowej, a na nią warstwę herbatników. Następnie masę kajmakową (najlepiej posmarować herbatnik przed położeniem go na masę budyniową) na którą kładziemy drugą warstwę herbatników a na nie wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy górną częścią biszkoptu.
Na samym końcu kładziemy bitą śmietanę, którą robimy tak:
500ml śmietanki 30% miksujemy z dwoma opakowaniami śmietanfixu i łyżką cukru pudru do momentu uzyskania sztywnej piany.
Na bitą śmietanę można zetrzeć czekoladę.
Smacznego!!:)
W małej misce mieszamy: 4 żółtka, łyżeczkę octu i łyżeczkę proszku do pieczenia.
W osobnej misce ubijamy 4 białka z 3/4 szklanki cukru cukru.
Do ubitych białek dodajemy masę z małej miski i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy 3/4 szklanki mąki i mieszamy delikatnie.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto biszkoptowe i pieczemy w 170 stopniach do złotego koloru.
Masa budyniowa:
1,5 szklanki mleka gotujemy z 2 łyżkami cukru.
0,5 szklanki cukru mieszamy z 3 żółtkami i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Następnie wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż do momentu uzyskania gęstej masy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Zimną masę miksujemy z dodatkiem 200g miękkiego masła.
Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół. Na dolną część wykładamy połowę masy budyniowej, a na nią warstwę herbatników. Następnie masę kajmakową (najlepiej posmarować herbatnik przed położeniem go na masę budyniową) na którą kładziemy drugą warstwę herbatników a na nie wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy górną częścią biszkoptu.
Na samym końcu kładziemy bitą śmietanę, którą robimy tak:
500ml śmietanki 30% miksujemy z dwoma opakowaniami śmietanfixu i łyżką cukru pudru do momentu uzyskania sztywnej piany.
Na bitą śmietanę można zetrzeć czekoladę.
Smacznego!!:)