czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Krówka bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Takie ciasto nie jest zbyt trudne w przygotowaniu, a pasuje na prawie każda okazję. Poza tym jest naprawdę przepyszne!

Krówka bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krówka bez pieczenia

 

  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka,
  • 2 łyżki maki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100g krówek,
  • 150g masła,
  • 300g herbatników,
  • 1/2 szklanki mleka do maczania herbatników,
  • 120g masy krówkowej.

 

  • Masa mascarpone:
  • 250g serka mascarpone,
  • 150g masy krówkowej.

 

Sposób przygotowania:

Krówka bez pieczenia
1. W 200 ml mleka rozrobić mąki. Resztę mleka zagotować z krówkami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Herbatniki dosłownie chwilkę maczać w mleku i układać na dnie blaszki 24x27 cm. Rozsmarować maęe budyniową i przykryć kolejną warstwą namoczonych ciastek. Posmarować masą krówkową. 2. Serek dokładnie zmiksować z masą krówkową. Masę równomiernie rozsmarować na masie krówkowej. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych herbatników. 3. Masę krówkową podgrzać wraz z masłem i mlekiem. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto przechowywać w lodówce.
Krówka bez pieczenia
Serek Mascarpone zmiksować z masą krówkową