Sposób przygotowania:
Krówki 5
Do garnka wsypać cukier i wlać mleko. Dokładnie wymieszać i zagotować. Najlepiej użyć dużego garnka, nie trzeba będzie cały czas pilnować, żeby nie wykipiało. Mleko z cukrem długo gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Jak masa zacznie gęstnieć i zmieniać kolor na kremowy, należy mieszać częściej, żeby się nie przypaliła. Jak masa przestanie się unosić (kipieć) i zacznie charakterystycznie "bąblować", przelać ją do metalowej foremki zwilżonej olejem lub wodą. Odłożyć do zastygnięcia, a następnie wyjąć z foremki i pokroić na dowolne kawałki. Ja przelewam do kilku małych metalowych miseczek i każdy ma swoją porcję, którą wyjada łyżeczką (tak lubimy najbardziej). Jeszcze ciepłe krówki są ciągnące. Jak odstoją dłuższy czas zrobią się kruche. Jak chcemy, żeby krówki szybciej zrobiły się kruche, po ostygnięciu należy je często mieszać metalową łyżką.