Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Krówkowy budyniowiec bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny. Jest przepyszne, niedrogie i proste, na prawdę polecam.

Krówkowy budyniowiec bez pieczenia

Składniki:

Krówkowy budyniowiec bez pieczenia

 

  • 300 g krakersów solonych (u mnie bezglutenowe)
  • 8 łyżeczek cukru
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
  • 1 l mleka
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 250 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Krówkowy budyniowiec bez pieczenia

Pierwsza warstwa ciasta:

Krówkowy budyniowiec bez pieczenia
Pierwsza warstwa ciasta z powideł i krakersów

Na blaszce 25x35 cm wyłożyć jedną warstwę krakersów, równomiernie rozsmarować na niej powidła i przykryć drugą warstwą.

Przygotowanie masy budyniowej:

Krówkowy budyniowiec bez pieczenia
Masa budyniowa do ciasta w trakcie gotowania

Do miseczki wlać 200 ml zimnego mleka i dokładnie wymieszać w nim budynie, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy się zagotuje dodać masło, wymieszać, dodać mleko z budyniem i mieszać cały czas na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przestudzić i równomiernie wyłożyć na herbatnikach.

Kończenie ciasta:

Krówkowy budyniowiec bez pieczenia
Ciasto przed wyłożeniem na wierzch masy krówkowej

Przykryć ostatnią warstwą herbatników i równomiernie posmarować masą krówkową. Odstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. Życzę smacznego!