ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Budyniowiec jaglany z brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo popularne ciasto. Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu. Moje jest z mąką jaglaną. Może nieco zdrowsza wersja. Zamiast brzoskwiń można dodać inne owoce.

Budyniowiec jaglany z brzoskwiniami

Składniki:

Budyniowiec jaglany z brzoskwiniami

 

 

  • 3 budynie śmietankowe z cukrem / 1 litr mleka

 

Sposób przygotowania:

Budyniowiec jaglany z brzoskwiniami

ETAP 1:

Budynie wymieszać w 3/4 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotować. Dodać mleko z budyniami i mieszać aż zgęstnieje. Przestudzić.

Brzoskwinie wyłożyć na sitko , żeby obciekły z syropu.

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać roztopione i wystudzone masło. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

3/4 ciasta wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie wylać budyń. Ułożyć pokrojone na mniejsze części brzoskwinie i zalać pozostałym ciastem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczenie 50 - 55 min.

Smacznego.

Tagi:

owoce ciasto