Sposób przygotowania:
Borówkowy budyniowiecETAP 1
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
ETAP 2
MASA BUDYNIOWA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy żółtka, budynie oraz mąkę ziemniaczaną. Gotujące mleko zalewamy przygotowaną mieszaniną. Gotujemy budyń. Do ciepłego dodajemy masło. Całość mieszamy drewnianą pałką do momentu rozpuszczenia się masła. Masło powinno dokładnie połączyć się z budyniem.
ETAP 3
Tak przygotowany letni budyń wykładamy na upieczony biszkopt. Na jego wierzch wykładamy część przygotowanych borówek amerykańskich. Ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia budyniu.
Między czasie przygotowujemy galaretkę.
ETAP 4
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Część owoców wykładamy na wylany budyń.
ETAP 5
Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją na zimne ciasto. Zatapiamy w niej pozostałą ilość przygotowanych borówek.
Ciasto odkładamy do lodówki, by galaretka zastygła. Gotowe.
SylaUla
gusia1000
marietta