Sposób przygotowania:
Cytrynowy budyniowiecETAP 1:
Z jednego litra mleka odlać niecałą szklankę i rozprowadzić w niej proszki budyniowe, mąkę i cukier. Pozostałe mleko zagotować z zapachem cytrynowym.
Gdy mleko się zagotuje wlać do niego zawiesinę budyniową i gotować ciągle mieszając aż budyń zrobi się gęsty.
Ugotowany budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy budyń będzie zimny rozmiksować miękkie masło i dodawać do niego łyżkami zimny budyń. Miksować aż krem zrobi się jednolity i gładki.
W małej blaszce lub foremce (ja użyłam plastikowego pudełka do przechowywania żywności) wyłożonej folią spożywczą ułożyć warstwę herbatników. Wylać połowę kremu. Przykryć drugą warstwą herbatników.
Wyłożyć resztę kremu i ułożyć trzecią warstwę ciastek.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić. Tężejącą wyłożyć na ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej ok. 12 godzin.