WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Cytrynowy budyniowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste ciasto, które składa się z zaledwie paru składników. Do tego proste i szybkie w wykonaniu a bardzo smaczne.

Cytrynowy budyniowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowy budyniowiec

 

  • 2 budynie cytrynowe
  • 0,5 budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok. 1 litr zimnego mleka
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 0,5 zapachu cytrynowego do ciast
  • 2 pełne łyżki miękkiego masła
  • 10 paczek mini herbatników po13g w opakowaniu
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Cytrynowy budyniowiec

ETAP 1:

Z jednego litra mleka odlać niecałą szklankę i rozprowadzić w niej proszki budyniowe, mąkę i cukier. Pozostałe mleko zagotować z zapachem cytrynowym.
Gdy mleko się zagotuje wlać do niego zawiesinę budyniową i gotować ciągle mieszając aż budyń zrobi się gęsty.

Ugotowany budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy budyń będzie zimny rozmiksować miękkie masło i dodawać do niego łyżkami zimny budyń. Miksować aż krem zrobi się jednolity i gładki.

W małej blaszce lub foremce (ja użyłam plastikowego pudełka do przechowywania żywności) wyłożonej folią spożywczą ułożyć warstwę herbatników. Wylać połowę kremu. Przykryć drugą warstwą herbatników.
Wyłożyć resztę kremu i ułożyć trzecią warstwę ciastek.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić. Tężejącą wyłożyć na ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej ok. 12 godzin.

Cytrynowy budyniowiec
Galaretka cytrynowa wylana na ostatnią warstwę herbatników
Cytrynowy budyniowiec
Ostatnia warstwa herbatników wyłożona na krem
Cytrynowy budyniowiec
Pierwsza warstwa kremu wyłożona na herbatniki
Cytrynowy budyniowiec
Zimny budyń zmiksowany z miękkim masłem na krem