Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Rolada czekoladowa z białym makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym co przemawia za tym wypiekiem jest kruche ciasto i pyszne nadzienie z białego maku. Biały mak nie jest u nas bardzo popularnym składnikiem w wypiekach, a to błąd. Moim zdaniem jest równie pyszny jak klasyczny niebieski.

Rolada czekoladowa z białym makiem

Składniki:

Rolada czekoladowa z białym makiem

na ciasto krucho - drożdżowe

na masę makową

  • 300 g białego maku lub gotowej masy makowej
  • 300 ml mleka
  • 100 g miodu
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Rolada czekoladowa z białym makiem
Ciasto krucho - drożdżowe: Świeże drożdże mieszam z 10 g cukru, mąki i 10 ml mleka. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Ciasto wkładam do lodówki na dwie godziny. Zimne ciasto wałkuje.

Masa makowa: Mleko zagotowuje z cukrem. Dodaje biały mak. Mieszam do momentu napęcznienia. Studzę. Białko ubijam. Dodaje do wystudzonej masy makowej.

Masę rozsmarowuje na cieście. Zawijam roladę. Roladę zawijam w papier do pieczenia i wkładam do formy keksowej. Piekę około 45 minut w 170 stopniach. Studzę.

Dowolnie dekoruję.