aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Budyniowiec z polewą czekoladową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na słodkie popołudnie przy kawie polecam mega słodki budyniowiec z masą krówkową i polewą czekoladową. Wszystko przekładane herbatnikami i biszkoptami.

Budyniowiec z polewą czekoladową Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Budyniowiec z polewą czekoladową

MASA BUDYNIOWA:

POLEWA:

DODATKOWO:

  • masa krówkowa
  • herbatniki mleczne
  • herbatniki kakaowe
  • okrągłe biszkopty
  • draże mleczne

Sposób przygotowania:

Budyniowiec z polewą czekoladową
W garnku zagotowujemy 400 ml mleka. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i wlewamy je do garnka intensywnie mieszając. Gotowy budyń zostawiamy do ostygnięcia co jakiś czas mieszając żeby nie zrobił się kożuch.

Następnie budyń dokładnie miksujemy z miękką margaryną na puszystą masę budyniową. Na dnie blaszki układamy mleczne herbatniki. Na nich rozsmarowujemy masę krówkową i przykrywamy okrągłymi biszkoptami. Na biszkopty wykładamy masę budyniową i kakaowe herbatniki.

W garnuszku zagotowujemy śmietanę kremówkę i wrzucamy do niej połamaną czekoladę. Ciągle mieszając roztapiamy czekoladę i pod koniec dodajemy masło. Przestygniętą czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy blaszkę do lodówki do zastygnięcia czekolady. Wierzch dekorujemy mlecznymi drażami.

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy polewa całkowicie zastygnie a herbatniki i biszkopty zmiękną od mas.
Budyniowiec z polewą czekoladową
Jako dolną warstwę układamy herbatniki, na nich masę krówkową.
Budyniowiec z polewą czekoladową
Na masie krówkowej układamy okrągłe biszkopty.
Budyniowiec z polewą czekoladową
Wylewamy budynie zmiksowane z margaryną i układamy ostatnią warstwę herbatników.
Budyniowiec z polewą czekoladową
W gorącej kremówce rozpuszczamy czekoladę.
Budyniowiec z polewą czekoladową
Wierzch dekorujemy mlecznymi drażami.