ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Sero-budyniowiec bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czasami , jak nie bardzo mam ochotę odpalić piekarnik , to robię ciasto wykorzystując zwykłe herbatniki. Sero-budyniowiec to doskonały deser do popołudniowej kawy.

Sero-budyniowiec bez pieczenia

Składniki:

Sero-budyniowiec bez pieczenia

 

  • herbatniki maślane pełnoziarniste - 48 szt.
  • słoiczek powideł

 

  • 125 g margaryny Kasia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 kg sera ( wiaderko )
  • 3 jajka
  • budyń śmietankowy

 

 

  • 330 ml śmietanki 30 % ( kubek )
  • galaretka ametystowa

 

  • amarantus ekspandowany do posypania

Sposób przygotowania:

Sero-budyniowiec bez pieczenia

ETAP 1:

1.
Na dnie tortownicy ułożyć 12 herbatników i wysmarować powidłami. Położyć kolejna warstwę herbatników.

2.
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem, kakao i wodą podgrzewając na mały ogniu. Lekko przestudzić i dodać ser, jajka , budyń . Wymieszać , najlepiej mikserem i ponownie podgrzewać. Cały czas mieszać i doprowadzić do zagotowania. Masę ( może być gorąca ) wyłożyć na herbatniki i przykryć herbatnikami.

3.
Mleko zagotować z cukrem i margaryną. Mąki wymieszać w 1/2 szkl mleka i dodać do gotującego się mleka. Mieszać , aż masa zgęstnieje. Wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejna warstwą ciastek. Wystudzić.

4.
Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietankę ubić na sztywno i dodać tężejąca galaretkę. Wyłożyć na wierzch naszego deseru. Posypać amarentusem. Lekko ugnieść. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego.