zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2394]

Tarta rustykalna z gruszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Typowo sezonowe ciasto czyli tarta ale rustykalna i do tego z gruszkami. Można użyć jabłek ale z gruszkami jest smaczniejsza według mnie oczywiście.

Tarta rustykalna z gruszkami

Składniki:

Tarta rustykalna z gruszkami

 

 

  • nadzienie :
  • 5 gruszek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tarta rustykalna z gruszkami
Do misy robota wrzucić wszystkie składniki na ciasto ( końcówka to noże do siekania ). Pulsacyjnie połączyć składniki do momentu aż zrobi się bryła, wyjąć ją na blat. szybko zagnieść ciasto i zawinąć je w folię spożywczą a potem włożyć do lodówki na 40 minut.

Gruszki obrać i pokroić na ósemki, wymieszać delikatnie z mąką i cynamonem. Następnie pomagając sobie dwoma kawałkami papieru do pieczenia rozwałkować ciasto na duży placek.

Na średnicy około 25 cm od środka ułożyć gruszki, posypać cukrem i ciasto bez gruszek nałożyć dookoła na gruszki.

Tartę piec 40 minut w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. Oczywiście można jeść jeszcze ciepłą.