marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krucha tarta z kminkiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tarta z dodatkiem kminku lub też innych suszonych przypraw przydaje smaku potrawie,bo wspomagają trawienie i można taką tartą jeść nawet na kolację.

Krucha tarta z kminkiem i warzywami

Składniki:

Krucha tarta z kminkiem i warzywami

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 80 g.margaryny,
  • 2-3 żółtka,
  • 1/4 szklanki śmietanki,
  • duża szczypta kminku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 średnie pomidory,
  • 2 duże świeże papryki,
  • 1 czuszka,
  • zioła prowansalskie do posypania.

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z kminkiem i warzywami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z niecałą kostką margaryny na wiórki. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić kilka żółtek oddzielonych od białek, dodać śmietanki, kminek oraz sól. Wyrabiać i zagnieść składniki na gładkie ciasto, po czym schłodzić z 25 min. w lodówce. Warzywa opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i posiekać niektóre z nich w kostkę, a resztę na plasterki. Blachę do tartej natłuścić, piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę, po czym układać plastry pomidorów i cukinii oraz papryki pokrojone w kostkę i cienkie plasterki. Posypać suszonymi ziołami po wierzchu i wstawić blachę z ciastem do piekarnika na 25-30 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić tartą na trójkąty i jeść.