Sposób przygotowania:
Krucha tarta z kminkiem i warzywami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z niecałą kostką margaryny na wiórki. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić kilka żółtek oddzielonych od białek, dodać śmietanki, kminek oraz sól. Wyrabiać i zagnieść składniki na gładkie ciasto, po czym schłodzić z 25 min. w lodówce. Warzywa opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i posiekać niektóre z nich w kostkę, a resztę na plasterki. Blachę do tartej natłuścić, piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę, po czym układać plastry pomidorów i cukinii oraz papryki pokrojone w kostkę i cienkie plasterki. Posypać suszonymi ziołami po wierzchu i wstawić blachę z ciastem do piekarnika na 25-30 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić tartą na trójkąty i jeść.