Sposób przygotowania:
Tarta z cukinią, pomidorami i tuńczykiem
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść ręcznie lub przy pomocy malaksera. Masło powinno być zimne. Ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 30cm. Wstawić do lodówki na 30 min, aby się schłodziło. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 min najlepiej z obciążeniem np fasolą lub ryżem. Jedną cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić do momentu aż puści sok. Odcisnąć i wyłożyć na podpieczone ciasto. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę, lekko posolić. Dodać kilka listków posiekanej świeżej bazylii. Na tartę wyłożyć tuńczyka i pomidory. Drugą cukinię pokroić w talarki i ułożyć na pomidorach. Jajka roztrzepać ze śmietanką i wlać na tartę. Można zmniejszyć ilość śmietany i jajek jeśli ktoś tego nie lubi. Krążki mozzarelli pożyć na wierzchu. Tartę piec ok 35min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!