Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Tarta z cukinią, pomidorami i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczna tarta z warzywami i tuńczykiem.

Tarta z cukinią, pomidorami i tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z cukinią, pomidorami i tuńczykiem

 

Sposób przygotowania:

Tarta z cukinią, pomidorami i tuńczykiem
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść ręcznie lub przy pomocy malaksera. Masło powinno być zimne. Ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 30cm. Wstawić do lodówki na 30 min, aby się schłodziło. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 min najlepiej z obciążeniem np fasolą lub ryżem. Jedną cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić do momentu aż puści sok. Odcisnąć i wyłożyć na podpieczone ciasto. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę, lekko posolić. Dodać kilka listków posiekanej świeżej bazylii. Na tartę wyłożyć tuńczyka i pomidory. Drugą cukinię pokroić w talarki i ułożyć na pomidorach. Jajka roztrzepać ze śmietanką i wlać na tartę. Można zmniejszyć ilość śmietany i jajek jeśli ktoś tego nie lubi. Krążki mozzarelli pożyć na wierzchu. Tartę piec ok 35min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Tarta z cukinią, pomidorami i tuńczykiem
Ze schłodzonego masła, mąki i jaj zagnieść ciasto.
Tarta z cukinią, pomidorami i tuńczykiem
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Tarta z cukinią, pomidorami i tuńczykiem
Jedną cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z solą.
Tarta z cukinią, pomidorami i tuńczykiem
Na tuńczyku wykładamy odsączone pomidory z bazylią.