Sposób przygotowania:
Pyszna tarta z warzywami
Najpierw przygotowujemy ciasto : masło siekamy nożem na drobno, dodając mąkę. Oprószamy wszystko solą, po czym ugniatamy wszystko szybciutko na ciasto. Kiedy jest gotowe, lepimy kulę, którą wkładamy na pół godzinki do lodówki.W tym czasie smażymy na oliwie warzywa (doprawiając delikatnie solą i pieprzem) oraz przygotowujemy sos : do szklanki mleka dodajemy jajka, mieszamy to , po czym dodajemy dowolną ilość sera żółtego startego na tarce. Oczywiście doprawiamy sos solą i pieprzem. Wyjmujemy tartę z lodówki.Rozwałkowujemy dość cienko. Układamy na specjalnej foremce lub po prostu w tortownicy, oblepiając również jej brzegi. Na ciasto układamy warzywa.Polewamy sosem serowym.Pieczemy w temperaturze 200 stopni troszkę mniej niż pół godziny. Smacznego!
Weronka
Core
przejs
Wiedziałąm ,że się ktoś przyczepi :D
Mrożonka, bo zwykle tartę robię wtedy , kiedy mam niezbyt dużo czasu lub niezbyt mi się chce stać nad garami, a mam ochotę na coś smacznego. Oczywiście możesz użyć świeżych warzyw, ja jednak użyłam mrożonki, dlatego też w przepisie to ona się pojawiła.
Babciagramolka
A ja bym dodała do tego jeszcze jeden argument . Zwykle kupuje się np kalafiora i okazuje się , że jest go za dużo ( to odejmuję i mrożę nadmiar , tak samo z brokułem i innymi warzywami ) - a potem gotuję zupę , robię zapiekanki , tarty . Ile by trzeba było wydać ,żeby zrobić taką tartę gdyby nie mrożonka ( kupic fasolkę , kalafior , brokuł ) - a potem co ? Zamrozić i zrobić inną potrawę z mrożonki albo 4 dni z rzędu jeść na okrągło te same warzywa . To ja już wolę mrożonkę .