bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Tarta z kremem straciatella i jeżynami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam kruche tarty, tym razem przygotowałam ją z pysznym kremem z serka mascarpone i jogurtu z dodatkiem wiórków czekoladowych.

Tarta z kremem straciatella i jeżynami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z kremem straciatella i jeżynami

 

  • Ciasto kruche:
  • 22o gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 70 gram cukru pudru
  • 3 żółtka
  • Krem:
  • 250 gram serka mascarpone
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 50 gram wiórek czekoladowych
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 250 gram jeżyn
  • Forma do tarty 24 cm.

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem straciatella i jeżynami
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło oraz żółtka, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.

Formę do tarty natłuszczamy, wylepiamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Do miski przekładamy serek mascarpone, jogurt, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, wszystko razem miksujemy.

Na końcu dodajemy wiórki czekoladowe, delikatnie mieszamy.

Masę wykładamy na ostudzone ciasto kruche, na wierzch układamy jeżyny. 
Tarta z kremem straciatella i jeżynami
idealne ciasto na lato, polecam jest pyszne

Tagi:

ciasta owoce krem