Sposób przygotowania:
Czekoladowa tarta z kremem, liczi i mandarynkamiPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolicę, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier puder, sól oraz kakao. Siekać, aż masło będzie w drobnych kawałkach. Uformować kopiec, wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą, odłożyć na 40 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolicy, ostrożnie za pomocą wałka przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm, dokładnie wylepić ją ciastem, ponakłuwać ciasto widelcem i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ostudzić, wyjąć z formy, przenieść na talerz lub paterę.
Przygotowanie kremu:
W czasie gdy ciasto stygnie przygotować krem: połamaną czekoladę rozpuścić na bardzo wolnym ogniu z 3 łyżkami mleka i sokiem z cytryny ciągle mieszając. Wlać ją do serka mascarpone i dokładnie wymieszać.
Kończenie tarty:
Krem wyłożyć na tartę, wygładzić. Na wierzchu kremu wyłożyć pokrojone na ćwiartki liczi oraz mandarynki (owoce należy dokładnie odsączyć z zalewy!). Tartę odłożyć do lodówki na około 2 godziny, aby krem stężał. Smacznego!