Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Czekoladowa tarta z kremem, liczi i mandarynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Orzeźwiające owoce liczi i mandarynek świetnie komponują się z mocno czekoladowym kremem mascarpone. Tarta smakuje wspaniale, jest dobra na każdą okazję.

Czekoladowa tarta z kremem, liczi i mandarynkami

Składniki:

Czekoladowa tarta z kremem, liczi i mandarynkami

Ciasto:

  • 180 g mąki
  • 100 g zimnego masła + do wysmarowania formy
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Wierzch:

  • 150 g mandarynek w syropie
  • 250 g liczi w syropie
  • opcjonalnie perełki cukrowe do posypania

Sposób przygotowania:

Czekoladowa tarta z kremem, liczi i mandarynkami

Przygotowanie ciasta:

Czekoladowa tarta z kremem, liczi i mandarynkami
Kakaowe ciasto na tartę przed upieczeniem w piekarniku

Mąkę przesiać na stolicę, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier puder, sól oraz kakao. Siekać, aż masło będzie w drobnych kawałkach. Uformować kopiec, wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą, odłożyć na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolicy, ostrożnie za pomocą wałka przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm, dokładnie wylepić ją ciastem, ponakłuwać ciasto widelcem i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ostudzić, wyjąć z formy, przenieść na talerz lub paterę.

Przygotowanie kremu:

Czekoladowa tarta z kremem, liczi i mandarynkami
Krem na bazie serka mascarpone oraz gorzkiej czekolady

W czasie gdy ciasto stygnie przygotować krem: połamaną czekoladę rozpuścić na bardzo wolnym ogniu z 3 łyżkami mleka i sokiem z cytryny ciągle mieszając. Wlać ją do serka mascarpone i dokładnie wymieszać.

Kończenie tarty:

Czekoladowa tarta z kremem, liczi i mandarynkami
Owoce liczi i mandarynek wyłożone na czekoladowy krem

Krem wyłożyć na tarte, wygładzić. Na wierzchu kremu wyłożyć pokrojone na ćwiartki liczi oraz mandarynki (owoce należy dokładnie odsączyć z zalewy!). Tarte odłożyć do lodówki na około 2 godziny, aby krem stężał.
Smacznego!