kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tarta z musem czekoladowym i malinami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta jest niezbyt słodka, a nawet wytrawna za sprawą sporej ilości gorzkiej czekolady. Jej smak przełamują kwaśnawe maliny i chrupiący, czekoladowy spód. Doskonale smakuje z filiżanką kawy.

Tarta z musem czekoladowym i malinami

Składniki:

Tarta z musem czekoladowym i malinami

podstawowe

  • (na formę o średnicy 26 cm)
  • spód
  • 450 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (typu Oreo)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 500 g malin

 

  • mus z czekolady
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Tarta z musem czekoladowym i malinami
Spód:

Masło rozpuścić w małym garnuszku, dołożyć pokruszoną czekoladę i zostawić na 5 min do rozpuszczenia. Wymieszać.

Ciasteczka z kremem i czekoladę rozpuszczoną z masłem włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy o konsystencji mokrego piasku.

Dno formy do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę docisnąć do dna i boków, wyrównać. Na dnie ułożyć maliny, w odległościach około 0,5 cm od siebie. Spód schłodzić w lodówce

Mus z czekolady:

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody , tak aby ją przykryła, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

250 ml śmietanki podgrzać w rondelku niemal do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę, pokruszone czekolady i pozostawić do rozpuszczenia. Wymieszać.

Dodać likier amaretto i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera ubić resztę śmietanki, dodawać partiami wystudzony sos czekoladowy. Wymieszać krótko tylko do połączenia składników. Mus przelać na spód tarty z malinami.

Schodzić przez noc w lodówce.

Tagi:

tarta deser