Sposób przygotowania:
Tarta z musem czekoladowym i malinami
Spód:
Masło rozpuścić w małym garnuszku, dołożyć pokruszoną czekoladę i zostawić na 5 min do rozpuszczenia. Wymieszać.
Ciasteczka z kremem i czekoladę rozpuszczoną z masłem włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy o konsystencji mokrego piasku.
Dno formy do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę docisnąć do dna i boków, wyrównać. Na dnie ułożyć maliny, w odległościach około 0,5 cm od siebie. Spód schłodzić w lodówce
Mus z czekolady:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody , tak aby ją przykryła, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
250 ml śmietanki podgrzać w rondelku niemal do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę, pokruszone czekolady i pozostawić do rozpuszczenia. Wymieszać.
Dodać likier amaretto i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera ubić resztę śmietanki, dodawać partiami wystudzony sos czekoladowy. Wymieszać krótko tylko do połączenia składników. Mus przelać na spód tarty z malinami.
Schodzić przez noc w lodówce.
Masło rozpuścić w małym garnuszku, dołożyć pokruszoną czekoladę i zostawić na 5 min do rozpuszczenia. Wymieszać.
Ciasteczka z kremem i czekoladę rozpuszczoną z masłem włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy o konsystencji mokrego piasku.
Dno formy do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę docisnąć do dna i boków, wyrównać. Na dnie ułożyć maliny, w odległościach około 0,5 cm od siebie. Spód schłodzić w lodówce
Mus z czekolady:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody , tak aby ją przykryła, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
250 ml śmietanki podgrzać w rondelku niemal do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę, pokruszone czekolady i pozostawić do rozpuszczenia. Wymieszać.
Dodać likier amaretto i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera ubić resztę śmietanki, dodawać partiami wystudzony sos czekoladowy. Wymieszać krótko tylko do połączenia składników. Mus przelać na spód tarty z malinami.
Schodzić przez noc w lodówce.
SylaUla
niezły kąsek