Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Krucha tarta z nektarynką .

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Krucha delikatna w smaku tarta.

Krucha tarta z nektarynką . Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucha tarta z nektarynką .

 

  • Ciasto :
  • 100 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g maki pszennej

 

  • Masa:
  • 2 żółtka
  • 250 ml śmietany
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 nektaryn
  • rodzynki około 3 garści.

 

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z nektarynką .
Składniki na ciasto szybko ze sobą łączymy.Zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce. Formę do tarty smarujemy margaryną a następnie posypujemy delikatnie mąką . Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na wielkość formy .Wykładamy lekko dociskając. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w temp 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika.Masa: Rozmącamy mąkę z żółtkami i śmietaną .oraz cukrem. Nektaryny kroimy w ćwiartki. Na podpieczone ciasto wykładamy owoce skórką do dna i zalewamy masą . Posypujemy rodzynkami. .Zapiekamy 30 minut w temp 180 stopni C.
Krucha tarta z nektarynką .
ciasto kruche szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce
Krucha tarta z nektarynką .
składniki na mase dokładnie i energicznie mieszamy
Krucha tarta z nektarynką .
owoce kroimy na ćwiartki i układamy na podpieczonym spodzie
Krucha tarta z nektarynką .
Owoce zalewamy masą i posypujemy gęsto rodzynkami.

Tagi:

ciasto mak tarta