Sposób przygotowania:
Rustykalna tarta z owocami jesieniETAP 1:
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na plastry zimne masło, dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto.
ETAP 2:
Uformować kulę owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
ETAP 3:
Owoce umyć, jabłko pokroić na plasterki tak samo śliwki, maliny i winogrona zostawić w całości.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koło o grubości około 0,5 cm posypać grubo 2 łyżkami brązowego cukru z cynamonem zostawiając ok.3 cm wolnego brzegu ciasta, rozłożyć owoce,
ETAP 4:
brzegi ciasta zawinąć tak aby w części zakryły owoce.
Posypać resztą cukru. Piec około 40 minut w temp 180*c, przed podaniem polać miodem lub położyć gałkę lodów.
Słodkich wypieków!
SylaUla