2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Rustykalna tarta z owocami jesieni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Galette- kruche chrupiące ciasto, pieczone bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem. Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania,

Rustykalna tarta z owocami jesieni

Składniki:

Rustykalna tarta z owocami jesieni

 

 

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta z owocami jesieni

ETAP 1:

Rustykalna tarta z owocami jesieni
z mąki masła cukru i wody zagniatamy ciasto

Ciasto:
Do przesianej mąki dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na plastry zimne masło, dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto.

ETAP 2:

Rustykalna tarta z owocami jesieni
wyrobione ciasto schładzamy w lodówce przez godz

Uformować kulę owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

ETAP 3:

Rustykalna tarta z owocami jesieni
na rozwałkowanym cieście rozkładamy owoce

Owoce umyć, jabłko pokroić na plasterki tak samo śliwki, maliny i winogrona zostawić w całości.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koło o grubości około 0,5 cm posypać grubo 2 łyżkami brązowego cukru z cynamonem zostawiając ok.3 cm wolnego brzegu ciasta, rozłożyć owoce,

ETAP 4:

Rustykalna tarta z owocami jesieni
brzegi ciasta zawijamy do środka przykrywając owoce

brzegi ciasta zawinąć tak aby w części zakryły owoce.

Posypać resztą cukru. Piec około 40 minut w temp 180*c, przed podaniem polać miodem lub położyć gałkę lodów.

Słodkich wypieków!


Tagi:

owoce ciasto