aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Krucha tarta ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Krucha tarta ze śliwkami przygotowana na bazie kruszonki, bardzo szybka i łatwa do zrobienia. I oczywiście niezwykle smaczna.

Krucha tarta ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucha tarta ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Krucha tarta ze śliwkami
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Ze wszystkich składników robimy kruszonkę (wyrabiamy ją oczywiście ręką). Formę na tarę smarujemy olejem i lekko obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią 3/4 naszej kruszonki. Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Następnie układamy je na kruszonce - skórką do góry. Śliwki posypujemy pozostałą kruszonką. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut. Po ostygnięciu wierzch możemy posypać cukrem pudrem.
Krucha tarta ze śliwkami
Do miski dajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i margarynę.
Krucha tarta ze śliwkami
Ze wszystkich składników wyrabiamy ręką kruszonkę.
Krucha tarta ze śliwkami
3/4 kruszonki wykładamy na formę do tarty, na nią wykładamy umyte połówki śliwek.
Krucha tarta ze śliwkami
wierzch posypujemy pozostałą kruszonką i pieczemy przez 35-40 minut.