Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kruche babeczki - ciasto podstawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kruche babeczki - przepis podstawowy a wypełnić można czym oczy zapragną :)

Kruche babeczki - ciasto podstawowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche babeczki - ciasto podstawowe

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki - ciasto podstawowe
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki" wówczas dodajemy cukier puder i żółtka i wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut.
Kruche babeczki - ciasto podstawowe
do przesianej mąki dodajemy sól i margarynę
Kruche babeczki - ciasto podstawowe
całość siekamy nożem do uzyskania kaszki
Kruche babeczki - ciasto podstawowe
dodajemy żółtko i cukier i zagniatamy na jednolite ciasto
Kruche babeczki - ciasto podstawowe
ciastem wykładamy foremki do babeczek i pieczemy