szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kruche babeczki przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis na moje podstaowe kruche babeczki, które to można wypełniać dowolnym nadzieniem.

Kruche babeczki przepis podstawowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche babeczki przepis podstawowy

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki przepis podstawowy
Przesianą mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy schłodzoną margarynę lub masło i siekamy nożem na małe kawałeczki. Następnie dodajemy cukier i żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy ok godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy kółka i wykładamy nimi foremki, przyciskając ciasto dokłądnie do nich. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 12 minut, aż się zarumienią. Po wystudzeniu wyciągamy z foremek.
Kruche babeczki przepis podstawowy
Margerynę z mąką siekamy dokladnie nożem
Kruche babeczki przepis podstawowy
Formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki
Kruche babeczki przepis podstawowy
Ciast6 wałkujemy i wykładamy nim foremki
Kruche babeczki przepis podstawowy
Pieczemy do zrumienienia gdy ostygną wyciągamy z foremek