Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kruche babeczki z bitą śmietaną wg Reniz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babeczki z bitą śmietaną są pyszne smakują nie tylko dzieciom

Kruche babeczki z bitą śmietaną wg Reniz

Składniki:

Kruche babeczki z bitą śmietaną wg Reniz

 

  • 0,5 kg mąki tortowej,
  • 1 galaretka wiśniowa,
  • 2 szkl mleka,
  • 2 opakowania śmietanka "śnieżka",
  • sól,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 3 żółtka,
  • 20 dag margaryny,
  • 3 łyżki kakao

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z bitą śmietaną wg Reniz
Żółtko z cukrem pudrem utrzeć. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z proszek do pieczenia, dodać utartą na tarce o dużych otworach zimną margarynę, wymieszać. Następnie dodać utarte jajka z cukrem, śmietanę, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na około pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić foremki babeczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 st około 15-20 minut. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody. Śnieżki ubić według przepisu na opakowaniu, dodać rozpuszczoną galaretkę. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimne upieczone babeczki, do drugiej połowy wsypać przesiane kakao, wymieszać i wyłożyć na babeczki.