SUPERPRZEPIS

Kruche babeczki z cytrynową pianką

  • 4
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Kruche babeczki z cytrynową pianką Więcej zdjęć (3)

Bardzo ładny i smaczny deser który umili nam wszystkie spotkania w gronie rodziny.

Składniki:

Kruche babeczki z cytrynową pianką

 

  • Ciasto:
  • 20 dag margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 żółtka
  • Pianka cytrynowa:
  • 15 dag serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 300 ml śmietany 30 %,
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Dodatkowo:
  • świeża mięta
  • 1 czerwona pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 2 sztuki kiwi
  • 2 łyżki czerwonej porzeczki mrożonej
  • 2 łyżki stopionej margaryny

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z cytrynową pianką
Margarynę posiekać z cukrem pudrem i mąką, dodać żółtka jajek i zagnieść kruche ciasto które trzeba schłodzić w lodówce. Foremki do babeczek wysmarować stopioną margaryną najlepiej użyć do tego pędzla. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć szklanką krążki z ciasta i wylepić nimi wysmarowane foremki. Piec około 10 min w temp do 190st Jabłka oraz kiwi obrać, pokroić w małe plasterki. Pomarańcze obrań, usunąć z niej białe błonki, następnie podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce przełożyć do miski razem z czerwoną porzeczką i delikatnie wymieszać(jeśli ktoś lubi bardziej słodko może owoce delikatnie dosłodzić). Pianka cytrynowa: Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić, następnie zimną galaretkę wymieszać z serkiem homogenizowanym oraz delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Upieczone, ostudzone babeczki napełnić napełnić owocami, posypać posiekaną miętą, na koniec przy pomocy rękawa cukierniczego całe babeczki przykryć gęstniejącą pianka cytrynową.
Kruche babeczki z cytrynową pianką
Upieczone babeczki wyjąć z foremek i napełnić owocami
Kruche babeczki z cytrynową pianką
Wszystkie babeczki przykryć gęstniejącą pianką cytrynową