Sposób przygotowania:
Rurki kruche z bitą śmietanąWykonanie:
Mąkę wsypujemy na stolnicę sylikonową ( odmierzamy i przesiewamy przez sito), robimy w niej dołek i dodajemy żółtka, jajo, cukier waniliowy, masło i proszek do pieczenia.
Zagniatamy szybciutko ciasto i wkładamy je do lodówki na jakieś 30 minut by nam się schłodziło.
Ciasto dzielimy na dwie cześć, wałkujemy na prostokąt i wykrawamy po długości nożem paski 2 centymetrowe.
Rurki smarujemy masłem i nawijamy nasze przygotowane paseczki ( zaczynamy od cienkiej strony i kończymy na szerszej).
Blaszki wykładamy papierem i układamy na nich nasze rureczki, posypujemy je cukrem.
Pieczemy w 170 stopniach jakieś 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie ściągamy upieczone rureczki.
Kiedy nam ostygną ubijamy śmietanę z odrobiną cukry i rękawem cukierniczym nadziewamy je najlepiej przed samym podaniem.
Wyszło mi 28 szt
SylaUla
lalunia