lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rurki kruche z bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proponuję na Wielkanoc taki oto deserek, rurki kruche z bitą śmietaną. Prosty i bardzo smaczny, zasmakuje dzieciom i dorosłym.

Rurki kruche z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki kruche z bitą śmietaną

Składniki:

  • mąka tortowa 500 g
  • masło 300 g
  • cukier waniliowy 32 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • żółtka 2 szt
  • jajo 1 szt

 

  • Dodatkowo:
  • śmietana 30% 500 ml
  • cukier 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki do obsypania rurek

Sposób przygotowania:

Rurki kruche z bitą śmietaną

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy na stolnicę sylikonową ( odmierzamy i przesiewamy przez sito), robimy w niej dołek i dodajemy żółtka, jajo, cukier waniliowy, masło i proszek do pieczenia.

Zagniatamy szybciutko ciasto i wkładamy je do lodówki na jakieś 30 minut by nam się schłodziło.

Ciasto dzielimy na dwie cześć, wałkujemy na prostokąt i wykrawamy po długości nożem paski 2 centymetrowe.

Rurki smarujemy masłem i nawijamy nasze przygotowane paseczki ( zaczynamy od cienkiej strony i kończymy na szerszej).

Blaszki wykładamy papierem i układamy na nich nasze rureczki, posypujemy je cukrem.

Pieczemy w 170 stopniach jakieś 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie ściągamy upieczone rureczki.

Kiedy nam ostygną ubijamy śmietanę z odrobiną cukry i rękawem cukierniczym nadziewamy je najlepiej przed samym podaniem.

Wyszło mi 28 szt

Rurki kruche z bitą śmietaną
Zagniatamy szybciutko ciasto i wkładamy je do lodówki na jakieś 30 minut by nam się schłodziło. Ciasto dzielimy na dwie cześć, wałkujemy na prostokąt .
Rurki kruche z bitą śmietaną
ykrawamy po długości nożem paski 2 centymetrowe.
Rurki kruche z bitą śmietaną
. Rurki smarujemy masłem i nawijamy nasze przygotowane paseczki( zaczynamy od cienkiej strony i kończymy na szerszej.
Rurki kruche z bitą śmietaną
Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie ściągamy upieczone rureczki.