Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 34
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne i słodkie babeczki. Nikt im się nie oprze. Bardzo kruche ciasto, słodki kajmak i polewa i lekko kwaśny dżem wiśniowy to idealne połączenie. Proste w wykonaniu i takie w sam raz na podwieczorek i świąteczny stół.

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą

Składniki:

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

Nadzienie:

  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego
  • 20 dag masy kajmakowej
  • 10 dag polewy białej

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą

Wykonanie ciasta:

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą
Z podanych skłądników zagniatamy ciasto. Chłodzimy je.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.

Wałkowanie i wylepianie:

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą
Ciastem wylepiamy foremki do babeczek i nakłuwamy.

Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek.

Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem.

Do pieczenia:

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą
Babeczki układamy na blaszce do pieczenia.

Tak wykonane babeczki układamy na blasze.

Pieczenie babeczek:

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą
Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni, studzimy.

Następnie pieczemy je do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy.

Dekoracja:

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą
Kruche spody babeczek dekorujemy kajmakiem, dżemem i białą polewą.

Do każdej wystudzonej kruchej babeczki nakładamy po porcji dżemu i kajmaku. Polewę roztapiamy i dekorujemy babeczki. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Podanie:

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą
Babeczki są gotowe do podanie. Smacznego życzę.

Gotowe babeczki podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 34 babeczki.