czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kruche babeczki z kremem maślanym i malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne babeczki umilą nam letnie popołudnie. Są idealne na zabawę dla dzieci:) Można użyć dowolnych owoców.

Kruche babeczki z kremem maślanym i malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche babeczki z kremem maślanym i malinami

 

  • Kruche ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki,
  • 100g margaryny,
  • 100g cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • jajko.

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kremem maślanym i malinami
1. Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić. 2. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki mleka oraz cukrem i mąką do białości. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobione żółtka. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch z nasionami wanilii oraz cukrem. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą napełniać babeczki, udekorować malinami i miętą.
Kruche babeczki z kremem maślanym i malinami
Ciastem wylepić foremki, nakłuć widelcem