Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kruche babeczki z powidłem i cynamonową śmietanką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, a jakie efektowne. Z takich babeczek ucieszą się i duzi i mali. Do ich przygotowania użyłam powidła śliwkowego, które przygotowałam jesienią, takie domowe jest najlepsze, a śmietankę wzbogaciłam cynamonem. Wyszło naprawdę pysznie.

Kruche babeczki z powidłem i cynamonową śmietanką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche babeczki z powidłem i cynamonową śmietanką

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny ( najlepiej masła )

Krem śmietankowy:

  • 220 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru do smaku

Dodatkowo:

  • 1 mały słoiczek powidła śliwkowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z powidłem i cynamonową śmietanką
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie uformować z niego kulę i schłodzić w lodówce przez pół godziny.

2. Wylepianie foremek: Po tym czasie schłodzone ciasto wałkować na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiać nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Następnie ciasto nakłuć widelcem.

3. Pieczenie: Tak wykonane babeczki piec około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdjąć z foremek i dokładnie wystudzić.

4. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na puszystość, wsypać cukier puder i cynamon, ponownie ubić, żeby nie było grudek cukru pudru. Następnie krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

5. Dekorowania: Dno schłodzonych babeczek wypełnić powidłem, tak około 1 łyżeczka na babeczkę będzie w sam raz, następnie wyciskać rozetki z kremu śmietankowego.

6. Podanie: Tak wykonane babeczki są gotowe do podania. Można schłodzić je w lodówce przed podaniem. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyjdzie około 25sztuk babeczek plus kilka ciasteczek w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto.
Kruche babeczki z powidłem i cynamonową śmietanką
Z ciasta upiec babeczki, które napełnimy kremem.