Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bajaderki z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bajaderki to pyszne kuleczki zrobione z pozostałych resztek ciasta. W środku bajaderek są suszone śliwki kalifornijskie.

Bajaderki z suszonymi śliwkami

Składniki:

Bajaderki z suszonymi śliwkami

 

  • 40 dag resztek ciasta
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag daktyli
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych
  • 0,5 łyżeczki aromatu rumowego
  • opcjonalnie alkohol
  • Dodatkowo
  • 10 dag śliwek kalifornijskich
  • kolorowa posypka
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Bajaderki z suszonymi śliwkami

ETAP 1:

Bajaderki z suszonymi śliwkami
Daktyle i rodzynki wsypać do miski i zmiksować

Rodzynki i daktyle dokładnie zmiksować.

ETAP 2:

Bajaderki z suszonymi śliwkami
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać

Ciasto lekko podsuszyć i pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Wsypać do zmiksowanych daktyli, dodać śmietanę, kakao, wiórki kokosowe, aromat, rozpuszczone masło i czekoladę. Wszystko razem dokładnie wymieszać .( Gdy bajaderki nie są dla dzieci można dodać alkoholu. Jak masa jest za mało słodka dodać cukru pudru według swojego smaku)

ETAP 3:

Bajaderki z suszonymi śliwkami
Suszone śliwki zawinąć masą rumową i obtoczyć w posypce

Z masy formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, rozpłaszczyć, ułożyć śliwkę i zawinąć masą. Obtaczać według upodobania np w wiórkach kokosowych, zmielonych orzechach, migdałach lub kolorowej posypce ( śliwki można na kilkanaście minut zamoczyć w rumie).