Sposób przygotowania:
Pierniczki żytnie do zdobienia
W misce połączyć mąkę żytnią, przyprawy korzenne i sodę. Stopić smalec, dodać miód i melasę. Kiedy mieszanka ostygnie przelać do mąki i wyrobić ciasto. Najwygodniej jest to zrobić robotem albo mikserem z hakami, ale można również ręcznie. Ciasto podzielić na porcje i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki przynajmniej na dobę, ale ciasto może leżakować miesiąc.
Porcje ciasta wałkować niezbyt grubo i wycinać dowolne kształty, jednak pierniczki powinny być dość duże, aby wygodnie było je zdobić. Wycięte układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w gorącym piekarniku.
Pierniczki ostudzić na kratce.
Cukier puder przesiać do białka i miksować do idealnego połączenia. Gotowy lukier łączyć z barwnikami rozpuszczonymi w odrobinie soku z cytryny. Gotowy lukier przekładać do woreczków i szczelnie zawiązać. Zdobić pierniczki odcinając niewielki rożek. Odłożyć do zastygnięcia.
Porcje ciasta wałkować niezbyt grubo i wycinać dowolne kształty, jednak pierniczki powinny być dość duże, aby wygodnie było je zdobić. Wycięte układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w gorącym piekarniku.
Pierniczki ostudzić na kratce.
Cukier puder przesiać do białka i miksować do idealnego połączenia. Gotowy lukier łączyć z barwnikami rozpuszczonymi w odrobinie soku z cytryny. Gotowy lukier przekładać do woreczków i szczelnie zawiązać. Zdobić pierniczki odcinając niewielki rożek. Odłożyć do zastygnięcia.