Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Pierniczki żytnie do zdobienia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierniczki upieczone z tego ciasta są początkowo dość twarde, ale dzięki temu idealnie nadają się do zdobienia lukrem królewskim i są bardzo trwałe.

Pierniczki żytnie do zdobienia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki żytnie do zdobienia

* pierniczki *

  • Smalec 100 g
  • Mąka żytnia 1 kg
  • Miód 150 ml
  • Melasa 50 ml
  • Przyprawy korzenne 50 g (kardamon, goździki, imbir, pieprz, ziele angielskie - w dowolnych proporcjach)
  • Soda 2 łyżeczki płaskie

* kolorowy lukier *

  • 200-250 g cukru pudru na 1 białko
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • barwnik spożywczy w proszku

Sposób przygotowania:

Pierniczki żytnie do zdobienia
W misce połączyć mąkę żytnią, przyprawy korzenne i sodę. Stopić smalec, dodać miód i melasę. Kiedy mieszanka ostygnie przelać do mąki i wyrobić ciasto. Najwygodniej jest to zrobić robotem albo mikserem z hakami, ale można również ręcznie. Ciasto podzielić na porcje i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki przynajmniej na dobę, ale ciasto może leżakować miesiąc.

Porcje ciasta wałkować niezbyt grubo i wycinać dowolne kształty, jednak pierniczki powinny być dość duże, aby wygodnie było je zdobić. Wycięte układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w gorącym piekarniku.

Pierniczki ostudzić na kratce.

Cukier puder przesiać do białka i miksować do idealnego połączenia. Gotowy lukier łączyć z barwnikami rozpuszczonymi w odrobinie soku z cytryny. Gotowy lukier przekładać do woreczków i szczelnie zawiązać. Zdobić pierniczki odcinając niewielki rożek. Odłożyć do zastygnięcia.
Pierniczki żytnie do zdobienia
Wszystkie sypkie składniki połączyć w misce.
Pierniczki żytnie do zdobienia
Smalec stopić i połączyć z płynnym miodem.
Pierniczki żytnie do zdobienia
Zagnieść zwarte ciasto, ale powinno pozostać plastyczne.
Pierniczki żytnie do zdobienia
W wysokich naczyniach zmiksować składniki lukru.