Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z soczewicą
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać żółtko, śmietanę, dodać szczyptę soli wyrobić kruche ciasto i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Namoczoną soczewicę zagotować w dużej ilości wody, odcedzić, przepłukać na sicie zimną wodą, wsypać do garnka, zalać ciepłą wodą i gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Ugotowaną soczewicę odcedzić, ostudzić i wymieszać z podsmażoną na oleju posiekaną cebulką i jajkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozwałkowanym ciastem wyklejać foremki na babeczki, napełniać farszem z soczewicy i przykryć krążkiem ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 min w temp. 200 stopni