marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche bremery z marmoladką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciastka z dodatkami,to pyszny dodatek do kawy lub herbaty,a także deser dla wszystkich domowników lub i gości. Nie są pracochłonne,tylko trzeba chęci.

Kruche bremery z marmoladką

Składniki:

Kruche bremery z marmoladką

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka margaryny do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • aromat do ciast rumowy lub pomarańczowy,
  • cukier waniliowy,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • słoiczek marmolady domowej roboty,np.pomarańczowej lub różanej,
  • pergamin do blachy.

Sposób przygotowania:

Kruche bremery z marmoladką
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z kostką tłuszczu na wiórki ostrym nożem. Następnie dodać żółtka oddzielone od białek, cukier, cukier waniliowy, aromat smakowy i śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Zapakować w woreczek i schować do lodówki na prawie godzinę. Nagrzać piekarnik do 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu. Ciasto wyjąć i rozwałkować niezbyt cienko-ok. 1 cm. grubości, podsypując mąką pod spód i wykrawać szklanką średnie kółka. Zrobić w nich wgłębienia palcem i nałożyć po łyżeczce marmolady różanej lub pomarańczowej domowej roboty. Wstawić blachę z zawartością do gorącego piekarnika na środek. Piec z 15-10 min. Po upieczeniu wyjąć blachę i zsunąć ciastka na tacę łopatką kuchenną i piec kolejne do wyczerpania zapasów ciasta.

Tagi:

ciasto domowe