dopiod

dopiod

Kucharz
[Przepisów: 4]

Kruche ciasteczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty, lecz trochę czasochłonny przepis na kruche ciasteczka!

Kruche ciasteczka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasteczka

 

  • 0.5kg mąki kurupczaki lub innej typu 550
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • kakao
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka
Wymieszaj w mikserze żółtka z masłem, dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i wszystko wymieszaj. Kakao można dodać, alby ciasto było ciemniejsze, ja zawsze dodaje ok. 2-3 łyżeczki do połowy ciasta i jest połowa białych ciasteczek, a połowa ciemnych. Odstaw na min. 1 godzinę do lodówki (najlepiej na noc) Uformuj ciastaka i piecz w 190°C przez ok.15 min. Na zdjęciu są ciasteczka robione przez maszynkę ze specjanymi koncówkami, ale mozna takze formowac je recznie.
Kruche ciasteczka
Etap 1

Tagi:

ciastka kruche