Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka grzybkiPrzygotowanie ciasta:

Przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać posiekane masło oraz żółtko ewentualnie skórkę otartą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Wynieść do lodówki na ok. 2 godziny.
Przygotowanie ciasteczek:

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej lekko mąką stolnicy na grubość ok 3-4 mm. Wykrawamy z ciasta foremką w kształcie grzybka ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok. 12 min
na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzone ciasteczka przekładamy marmoladą sklejając je po 2.
Przygotowujemy lukier i polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu. Za pomocą pędzla smarujemy kapelusze grzybków ciemną polewą czekoladową a korzenie grzybków białym lukrem. Końcówki" korzeni "obtaczamy w zielonych wiórkach kokosowych. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.
SylaUla
Agnieszka Rec