Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kruche ciasteczka grzybki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do jesiennej filiżanki kawy lub herbaty polecam pyszne kruche ciasteczka w kształcie grzybków przełożone marmoladą.

Kruche ciasteczka grzybki

Składniki:

Kruche ciasteczka grzybki

na ciasto:

dodatkowo:

  • marmolada
  • 1 op. gotowego lukru białego
  • 1 op. gotowej polewy z gorzkiej czekolady
  • odrobinę zielonych wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka grzybki

Przygotowanie ciasta:

Kruche ciasteczka grzybki
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki

Przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać posiekane masło oraz żółtko ewentualnie skórkę otartą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Wynieść do lodówki na ok. 2 godziny.

Przygotowanie ciasteczek:

Kruche ciasteczka grzybki
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremką ciasteczka

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej lekko mąką stolnicy na grubość ok 3-4 mm. Wykrawamy z ciasta foremką w kształcie grzybka ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok. 12 min
na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Wystudzone ciasteczka przekładamy marmoladą sklejając je po 2.
Przygotowujemy lukier i polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu. Za pomocą pędzla smarujemy kapelusze grzybków ciemną polewą czekoladową a korzenie grzybków białym lukrem. Końcówki" korzeni "obtaczamy w zielonych wiórkach kokosowych. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.