Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Ciasteczka na 11 listopada

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na dzisiejsze Święto Niepodległości upiekłam kruche maślane ciasteczka "flagi"w barwach narodowych ozdobione lentilkami.

Ciasteczka na 11 listopada

Składniki:

Ciasteczka na 11 listopada

na ciasto:

dodatkowo:

  • lentilki w kolorze białym i czerwonym
  • prostokątna lub kwadratowa mała foremka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na 11 listopada

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka na 11 listopada
Miękkie masło utrzeć na puch razem z cukrem pudrem

Miękkie masło utrzeć razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie ucierając dodać po 1 jajku (temperatura pokojowa).

Zagniatanie ciasta:

Ciasteczka na 11 listopada
Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki

Do utartej masy maślane dodajemy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Zagniatamy szybko gładkie ciasto.

Owijamy folią spożywczą. Wynosimy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Formowanie ciastek:

Ciasteczka na 11 listopada
Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1/2 cm. Wykrawamy foremką ciasteczka.

W każde ciasteczko wciskamy po 3 cukierki od góry robiąc rząd białych cukierków na dole rząd czerwonych cukierków.

Przygotowane ciasteczka układamy w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 12- 15 min.

Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie ciasteczka z blaszki i studzimy.

Tagi:

ciasteczka