Sposób przygotowania:
Ciasteczka na 11 listopadaPrzygotowanie ciasta:
Miękkie masło utrzeć razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie ucierając dodać po 1 jajku (temperatura pokojowa).
Zagniatanie ciasta:
Do utartej masy maślane dodajemy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Zagniatamy szybko gładkie ciasto.
Owijamy folią spożywczą. Wynosimy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Formowanie ciastek:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1/2 cm. Wykrawamy foremką ciasteczka.
W każde ciasteczko wciskamy po 3 cukierki od góry robiąc rząd białych cukierków na dole rząd czerwonych cukierków.
Przygotowane ciasteczka układamy w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 12- 15 min.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie ciasteczka z blaszki i studzimy.
SylaUla
Agnieszka Rec
Agnieszka Rec
Dziękuję bardzo:)